Bilim ve Güzel Sanatların Farklılıkları 2021-2022

Bilim ve Güzel Sanatların Farklılıkları

REKLAMLAR

Tarih: 2015-04-26      Kategorisi: Edebiyat Ders Notları ,Testler

Bilim ile Güzel Sanatların Farklılığı:

1. Bilim, gerçeği olduğu gibi ifade eder, ger­çeği araştır. Oysa 'güzel sanatlar gerçeği değil, gerçeğin insanda uyandırdığı etkiyi, heyecanı ifade eder

2. Bilim insanı bilgilendirmeyi, güzel sanat ise güzellik duygusu uyandırmayı amaç­lar.

3. Bilim akla ve mantığa, güzel sanatlar duy­gulara, insanın gönlüne hitap eder; insanın hayal gücünü besler.

4. Bilim varlıkları ve olayları çözmeye ve formüle etmeye çalışır; sanat varlıkları ve olayları anlamaya ve bilimden farklı bir şekilde anlatmaya yöneliktir.

5. Bilimsel ve teknolojik buluşlar bir sanat eseri sayılmazlar; çünkü çoğu kez sanatın yol gösterici ışığı olan güzellik ve beğe­nilme değerlerinden mahrumdur.

6. Bilim akıl ve deneyden; sanat ise hayal gü­cünden ortaya çıkar.

 

Şimdi bir örnekle bu farklılığı tespit edelim:

 

Bilimsel yazıya örnek A:

    "Yazı dilimizde yayla ve kışla (veya yayı ak ve kışlak) kelimelerini kullanırız. Bu kelimeler yayla­mak ve kışlamak kökünden çıkmıştır. Kışlamak kelimesinin kış kökünden geldiği açıktır. Yaylamak kelimesi ise 'yaz' anlamına gelen yay kökünden yapılmıştır. (Türkçe yaya, Anadolu'nun birçok yerle­rinde 'yaz' anlamında kullanılmaktadır.) Anadolu'da Yayla ve Kışla adıyla anılan birçok yerler biliyoruz. Bu adlar yanında Afyon, Antalya, Balıkesir, Tokat illerimizde "Güzle" adında birçok köy vardır. Bu ad da yayla ve kışla gibi güzel bir kelimedir ve 'güzün oturulan yer' anlamına geldiği açıktır."

Prof. Dr. Hasan Eren, Yer Adlarımızın Dili

 

Yukarıdaki metnin konusu yayladır. Aşağıda aynı konuyu sanatlı bir şekilde ele alan bir yazı oku­yacaksınız.

Edebî  metne örnek A:

   “Yayla yavaş değil, sabırlıdır. Ağır değil, temkin­lidir. Çıplak değil, kapalıdır. Yayla Türk'ün beşiğiydi. Son sınırı da o olmuş­tur. Yayla biraz Türk'ün kendisidir. Yayla, Orta Anadolu dağlıklarının düzü demektir. Bu yayla üstünden bütün tarih geldi,  geçti; destanlar suyunu içti, masallar koynunda büyüdü.

Tarih bu yayla üstünde bir fırtına gibi görünür. Tarihten, bu yayla üstünde dinmez bir uğultu, bir de Türk göğsü kaldı. Yayla adamı, toprağı gibi, dışından sönük, içinden uyanık, içinden derin, içinden duyumludur. Yaylanın suyu kazılarak çıkar. Yayla insanı da  kazmak gerektir. İnsan, kendisinin derinliklerindedir.”              YAYLA   (Falih Rıfkı ATAY )

 

İki yazıyı dil ve anlatım bakımından kar­şılaştıralım.

Birinci metnin amacı bilgilendirmek, öğretmektir. Yayla ve kışla kelimelerinin kökleri, hangi yapım ekleri ile ne şekilde yeni kelimeler türetilebildiği konularında etimolojik bilgi veren bir metin olduğu için bilimsel yazıya örnektir. Amaç bilgilendirmek olduğu için farklı  yorumların  ortaya çıkmaması, farklı anlamaların olmaması, tereddütlerin bulunmaması  gerekir. Bundan dolayı sözcükler temel anlamlarıyla, terim anlamlarıyla kullanılmış, süsten uzak durulmuştur.

İkinci metnin amacı duygu ve düşünceleri harekete geçirmek, insanları heyecanlandırmak olduğu için sözcükler yan, mecaz, çağrışım anlamlarıyla, duygu değerleriyle kullanılmış, ifadeleri zenginleştirmek için söz sanatlarına başvurulmuştur. Dil, farklı okuyucularda farklı hayaller ve çağrışımlar uyandıracak şekilde olup dil süslü bir şekilde kullanılmıştır.            

 


REKLAMLAR

Yorumlar


REKLAMLAR

EN ÇOK ZİYARET EDİLENLER
EN SON EKLENENLER

HAKKIMIZDA

Sitemizde bulunan test,sunu,dökümanlar ve diğer tüm içeriklerin telif hakları sunu,test,döküman ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yasal temsilcilerine aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olduğunu düşündüğünüz dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Bildirilen ilgili dosyalar ve içerikler en geç 15 iş günü içerisinde siteden kaldırılacaktır. Telif Hakkı editör,yazar,ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir sunu,test ve içerikten okultesti.com sorumlu değildir.Ayrıca bu sayfadaki bilgilerin her hakkı, aksi belirtilmediği sürece okultesti.com'a aittir.

sorucam@gmail.com| e-mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.