Dilin İnsan ve Toplum Hayatındaki Yeri 2021-2022

Dilin İnsan ve Toplum Hayatındaki Yeri

REKLAMLAR

Tarih: 2015-04-26      Kategorisi: Edebiyat Ders Notları ,Testler

DİLİN İNSAN VE TOPLUM HAYATINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ

İnsan İletişim ve Dil İlişkisi:

Dil,düşünce ve duyguları bildirmeye yarayan ses,işaret ya da hareketlerin bütünüdür.

Dil,iletişimde yüklendiği işlevlere göre anlam ve ses değeri kazanır.

Dil,toplumda yaşayan herkesin kullandığı sözlü bir araçtır;dolayısıyla herkesindir.Açık ve anlaşılırdır.Kullanıldığı yere göre değişik özellikler taşır.Kullanıldığı yere,zamana,kişiye,konuya göre değişir.Konuşulan kişiye göre farklı sözcükler kullanılır.

 

Dil-Kültür İlişkisi

Kültür,bir milletin veya bir topluluğun tarihsel süreç içinde oluşturduğu her türlü ortak değerdir.İnsanların yaşamış olduğu olaylar,edinmiş oldukları birikimler dile yansır.

Dil,kültürün zenginleşmesine katkı sağlar.Türküler,halk hikayeleri,masallar gibi pek çok kültürel değer birer dil ürünüdür.

Dil,kültürel değerlerin korunmasını,kayıt altına alınmasını sağlar.

Aynı dili kullanan toplumlar,ortak kültür değerleri ortaya koyarlar.

Kültürel birikimler dil ile nesilden nesile aktarılır yani dilin,kültürün taşıyıcısı olma rolü vardır.Dil,kuşaklar arasındaki bir kültür köprüsüdür.

Dildeki gelişmişlik,kültürdeki gelişmişliğin göstergesidir.

 

Edebiyat,Dil ve kültür İlişkisi

Edebiyat,kültürün bir parçasıdır.Dil;edebiyat ve kültürün taşıyıcısıdır.Bundan dolayı dil,edebiyat ve kültür birbirine bağlıdır.

Yazar ve şairler,eserlerinde içinde bulundukları çevreyi ve kültürü dille yansıtırlar.Bu da dil,edebiyat,kültür ilişkisini yansıtır.

 

Dilin Önemi ve Özellikleri

Dil,insana özgü bir iletişim aracıdır.İnsan,birey olarak düşünme yetisini dil aracılığıyla geliştirir.

Dil;

-Seslerden örülmüş canlı ve doğal bir yapıdır.

-Temeli,insanın var oluşuyla başlar.

-Kuralları bilinmeyen bir zamanda belirlenmiş bir gizli antlaşmalar sistemidir.

-İnsanların ortak malıdır.

 

Dilin Tarihi ve Sosyal Yönü

Ortak bir dil milleti millet yapan unsurların başında gelir.Dil,din ve kültür bir milletin en temel değerleridir ve bunların korunması dilin korunmasına bağlıdır.

Dil,milletlerin tarihine de ışık tutar;her türlü tarihi ve sosyal olay dil ile sonraki kuşaklara aktarılır.Milli birlik ve beraberlik de toplumu birbirine bağlayan dil ile sağlanmaktadır.

Dil,sosyal yapının ve kültürün en önemli aynasıdır.Bu bakımdan dil,milletleri birbirinden ayıran en önemli özelliktir.

 

 

 

Konuşma Dili-Yazı Dili Farkı

Yazı dili toplumun ortak dilidir;daha ölçülü ve kurallıdır.Konuşma dili ise bir toplumda bireyin içinde bulunduğu sınıf,yaş,mesleğe göre değişir

 

Dilin Kullanımındaki Farklılıklar

Bilimsel eserlerde nesnel,açıklayıcı ve anlaşılır bir dil kullanılır.Kesin olanı ifade edecek bir yapı söz konusudur;duygular katılmaz.

Felsefi eserlerde kavramlar ve terimler ön plandadır.

Günlük konuşmalarda ihtiyacı gidermeye yönelik bir dil kullanılır,en yalın bir biçimde istekler,duygu ve düşünceler dile getirilir.

Edebi eserlerde etkileyici bir canlandırma gücü vardır.Burada dil en işlenmiş,en sistemli,en planlı şekliyle karşımıza çıkar.Dilin bütün olanaklarından yararlanılır,mecazlara,imgelere,söz sanatlarına yer verilir.Her okuyan farklı şeyler anlayabilir,yoruma açıktır.

 


REKLAMLAR

Yorumlar


REKLAMLAR

EN ÇOK ZİYARET EDİLENLER
EN SON EKLENENLER

HAKKIMIZDA

Sitemizde bulunan test,sunu,dökümanlar ve diğer tüm içeriklerin telif hakları sunu,test,döküman ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yasal temsilcilerine aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olduğunu düşündüğünüz dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Bildirilen ilgili dosyalar ve içerikler en geç 15 iş günü içerisinde siteden kaldırılacaktır. Telif Hakkı editör,yazar,ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir sunu,test ve içerikten okultesti.com sorumlu değildir.Ayrıca bu sayfadaki bilgilerin her hakkı, aksi belirtilmediği sürece okultesti.com'a aittir.

sorucam@gmail.com| e-mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.