Mineraller ve Tuzların Canlılar İçin Önemi 2021-2022

Mineraller ve Tuzların Canlılar İçin Önemi

REKLAMLAR

Tarih: 2015-09-30      Kategorisi: Biyoloji Konu Anlatımı ,Testler

Mineraller :

       Mineraller organizmanın yapısında az miktarda bulunmalarına rağmen canlılığın sürdürülebilmesi için gereklidir. Mineraller sindirilmezler ve enerji vermezler.

      Caanlılığın devamı için alınması gereken mineraller; Demir (Fe),  İyot (I), Flor (F), Kalsiyum (Ca), Fosfor (P), Sodyum (Na), Potasyum (K), Klor (Cl), Kükürt (S), Çinko (Zn), Bakır (Cu), Selenyum (Se) ve Magnezyum (Mg)’ dur.

     Kalsiyum: Vücutta en çok bulunan mineraldir. Kas kasılması, kanın pıhtılaşması, kemik ile dişlerin sertleşip büyümesi için gereklidir. Kalsiyum eksikliği nedeniyle osteoporoz (kemik erimesi) hastalığı oluşur. Küçük çocuklarda kalsiyum ve D vitamini eksikliğinde raşitizm hastalığı görülür.

 

     Demir: Kanın alyuvar hücrelerinde bulunan hemoglobin ve solunum enzimlerinde bulunur. Kanda oksijen taşınmasını sağlar. Eksikliğinde hemoglobin sentezlenemez. Dolayısıyla kansızlık (anemi) ortaya çıkar.

 

    Fosfor: Hücrenin enerji veren moleküllerinde (ATP) ve nükleik asitlerin (DNA-RNA) yapısında yer alır.

    Sodyum, Potasyum ve Klor: Hücrenin su alış verişinde ve sinir sisteminin çalışmasında etkilidir. Yüksek tansiyonu ve böbrek hastalığı olanların az miktarda tuz tüketmeleri gerekir.

    İyot: Tiroit bezinin salgıladığı tiroksin hormonun yapısına katılır. İyot eksikliğinde tiroksin hormonu az salgılanır. Tiroit bezi düzensiz çalışır ve büyür. Bu hastalığa guatr hastalığı denir.

    Flor: Kemik ve dişlerin yapısına katılır. Eksikliğinde dişlerde çürüme görülür.

    Magnezyum: Enzimlerin çalışmasında, kemiklerin sertleşmesinde ve sinir fonksiyonlarında görev yapar.

    Kükürt: Bazı amino asitlerin yapısına katılır.

    Çinko, Bakır: Çeşitli enzimlerin çalışmasında etkilidir.

    Selenyum :E vitamini ile birlikte güçlü bir antioksidan ve hücre koruyucusu olarak çalışır. Bazı enzimlerin yapısında yer alır. Dokuların oksijen nedeniyle zarar görmesini engeller. Spermlerin üretiminde ve canlılığında rol oynar. Protein sentezine, büyüme ve gelişmeye de fayda sağlar.

   Not: Civa, bakır ve kurşun gibi mineraller fazla alındıklarında zehir etkisi yapar. 

 


REKLAMLAR

Yorumlar


REKLAMLAR

EN ÇOK ZİYARET EDİLENLER
EN SON EKLENENLER

HAKKIMIZDA

Sitemizde bulunan test,sunu,dökümanlar ve diğer tüm içeriklerin telif hakları sunu,test,döküman ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yasal temsilcilerine aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Telif hakkına sahip olduğunu düşündüğünüz dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Bildirilen ilgili dosyalar ve içerikler en geç 15 iş günü içerisinde siteden kaldırılacaktır. Telif Hakkı editör,yazar,ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir sunu,test ve içerikten okultesti.com sorumlu değildir.Ayrıca bu sayfadaki bilgilerin her hakkı, aksi belirtilmediği sürece okultesti.com'a aittir.

sorucam@gmail.com| e-mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.